poradnik

Zaklinacze przestrzeni: jak zaaranżować przestrzeń kuchni?

biuro projektowe poznań

W jaki sposób zaprojektować kuchnię wygodną i przyjazną przyszłym użytkownikom? Jaki dobrać styl, by nadać jej domowy charakter? Jakie przyjąć rozwiązania funkcjonalne, żeby gotowanie stało się przyjemnością? Biuro projektowe Poznań easy project podpowiada:

jak zaaranżować przestrzeń kuchni.

biuro projektowe poznań

Najważniejsze pytania, jakie powinniśmy postawić przed rozpoczęciem pracy nad projektem, skupiają się wokół układu funkcjonalnego kuchni. W zależności od wielkości i kształtu przestrzeni, jaką dysponujemy, liczby przyszłych użytkowników i ich indywidualnych potrzeb, można wybrać optymalny typ zabudowy.
W pomieszczeniach długich i wąskich oraz w niewielkich aneksach kuchennych najlepiej sprawdzi się układ zabudowy w jednej linii, często wtapiającej się w ścianę. Nie jest to jednak wygodne rozwiązanie – długi blat roboczy wymusza pokonywanie znacznych odległości podczas pracy przy przygotowaniu posiłków, co niekorzystnie wpływa na komfort użytkownika. W celu zredukowania tych dystansów biuro projektowe Poznań poleca zastosowanie układu zabudowy w kształcie litery L, której dłuższy odcinek pełni zazwyczaj funkcję przestrzeni roboczej, krótszy natomiast obejmuje strefę zapasów i przechowywania. W większych kuchniach można zastosować układ równoległy, którego zabudowę tworzą dwa naprzeciwległe rzędy szafek, oddalone od siebie o 120 cm, co zapewnia wygodną przestrzeń pracy. Układ ten możemy domknąć na kształt litery U, co sprawdzi się w typowych zamkniętych kuchniach z oknem, pod którym projektuje się krótszy odcinek blatu.

biuro projektowe poznań
W kuchniach otwartych na salon dobrym rozwiązaniem jest wyspa, która wizualnie i funkcjonalnie oddziela strefę gotowania od pozostałej części pomieszczenia. Wymaga dość dużej przestrzeni, jednak umożliwia wspólne gotowanie kilku osobom, tworzy dodatkową strefę magazynowania i przygotowywania posiłków.

biuro projektowe poznań

Bez względu na wybrany rodzaj umeblowania, przy kształtowaniu kuchni należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich (możliwie najmniejszych) odległości między strefami roboczymi oraz o zasadzie trójkąta roboczego. Pod tym hasłem rozumiemy ustawienie najważniejszych elementów wyposażenia (lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej) w taki sposób, by na planie wyznaczały kształt trójkąta. Dogodne połączenie między tymi sprzętami poprawi komfort użytkowania i przyspieszy prace przy przygotowaniu posiłków, dlatego za optymalne odległości uznaje się: lodówka-zlewozmywak oraz zlewozmywak-kuchenka 120-210 cm; kuchenka-lodówka 120-210 cm.

biuro projektowe poznań
Układ wyposażenia wynika bezpośrednio z kolejności wykonywanych czynności, które pozwalają na podział kuchni na strefy: strefę zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków, gotowania oraz pieczenia. Między poszczególnymi strefami powinno się pozostawić przestrzeń blatu – bezpośrednio przy lodówce należy zapewnić miejsce, gdzie rozpakowujemy zakupy; między zlewozmywakiem i kuchenką przestrzeń roboczą do przygotowywania posiłków.

biuro projektowe poznań

Liczba i wielkości szafek kuchennych powinny odpowiadać potrzebom użytkownika związanym z ilością i rodzajem przechowywanych produktów oraz sprzętu. Standardowe wymiary zamykają się w modułach 45, 60 i 90 cm, jednak wśród wygodnych rozwiązań znajdują się również wąskie szafki typu cargo, stanowiące ciekawą alternatywę dla zwykłych półek i idealnie sprawdzające się w przypadku szafek narożnych – nawet przy szerokości 15 cm pozwalają na schowanie wielu rzeczy. Szafki znajdujące się nad blatem kuchennym zazwyczaj służą przechowywaniu produktów oraz mniejszych naczyń. Coraz częściej w ich przypadku stosuje się drzwiczki otwierane do góry, co pozytywnie wpływa na komfort użytkowania. Często tradycyjne szafki i szuflady zastępują nowoczesne systemy wzbogacone w mechanizmy umożliwiające ciche zamykanie i zapobiegające przesuwaniu się produktów.

biuro projektowe poznań

Dobór blatu kuchennego stanowi kolejne wyzwanie projektowe. Standardowo przy projektowaniu kuchni operuje się modułem 60 cm, jednak blaty o głębokości przekraczającej tę wartość są znacznie wygodniejsze – w przypadku wyspy można zastosować nawet głębokość 120 cm. Wysokość blatu wynika ściśle z zasad ergonomii i rodzaju wykonywanych czynności, najczęściej za optymalną wartość przyjmuje się 90 cm. Wizualnie na charakter wnętrza wpłynie materiał, z jakiego wykonany jest blat – producenci oferują klientom cały wachlarz propozycji. Możemy wybrać drewno, które ociepli wnętrze, odporny i łatwy do czyszczenia kamień bądź konglomerat, gwarantującą wysoką trwałość stal czy nawet szkło.

Choć trendy w projektowaniu i aranżacji wnętrz zmieniają się, biuro projektowe Poznań podpowiada, że bez względu na styl, w jakim zdecydujemy się urządzić kuchnię, dobry projekt powinien bazować na podstawowych zasadach ergonomii, zapewniać funkcjonalność i odpowiadać indywidualnym wymaganiom stawianym przez użytkownika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *